Zprávy

eNeschopenka v nedohlednu

11. 4. 2018 Od ledna 2019 by měla být zavedena elektronická neschopenka. Zdánlivě jednoduchý projekt v gesci MPSV.

Vykazuej však však vykazuje známky odloženého a nechtěného dítěte. Již minimálně v průběhu roku 2017 měla být dořešena většina kroků ke spuštění. Pracovní skupina se v roce 2017 sešla celkem dvakrát. Co se udělalo? Vlastně nic. Jedna z prvních zpráv nové ministryně po nástupu na úřad však byla, že  eNeschopenka v řádném termínu spuštěna nebude.

 

K čemu vlastně elektronická neschopenka? Především ke zjednodušení a zrychlení. Většina úkonů by byla možná z domu, odbouralo by se papírování a fyzické předávání papíru. Navíc systém ulehčí práci i lékařům. Dnes sice již jakási eNeschopenka pro lékaře existuje, nicméně má velmi omezené funkce a lékaři ji odmítají používat. Nedivím se. Minimálně v průběhu roku 2017 měla být učiněna většina kroků. Co se udělalo? Nic. Výběrové řízení neproběhlo a projekt se rámcově přiřadil k dalším IT projektům na ministerstvu. Původní rámec byl 100 milionů korun, po vstupní analýze však už 300 miliónů! Samozřejmě, že kontrola NKÚ tento zásadní nedostatek odhalila a je požadována náprava. Takže za prvé, nemáme výběrové řízení, které může trvat rok. U každého IT projektu je nutné zpracovat koncepční architekturu. Zase nic, žádná se neudělala. Jedna z mnoha zásadních věcí je identifikační systém. Ačkoli dnes mnoho občanů a institucí se státními institucemi, neexistuje jeden systém pro elektronickou autentifikaci na základě jednotné elektronické identifikace, třeba elektronické občanky. Problémů je mnoho.
Co na to ministerstvo? Musím přiznat, že to vypadá, že se snaží. Byli jmenováni noví zodpovědní náměstci a ředitelé. Ministryně osobně dohlíží na pracovní skupinu, která pracuje na týdenní bázi. Bohužel, ztracený čas nedožene. Projekt má nyní nejvyšší prioritu, důležité je ministerstvo dále kontrolovat.
V rámci podvýboru pro IT a dávkové systémy velmi bedlivě sledujeme a s posunem termínu jsme se nesmířili. Nabídli jsme pomoc v rámci sněmovny a jsme připraveni reagovat na případné legislativní překážky. V první řadě jsme vyzvali ministerstvo vnitra, aby nám sdělilo řešení elektronické identifikace.  Rozhodně v aktivitě nepolevíme, spuštění v co nejkratším čase považujeme za nutné.

Přidáno: 22. 05. 2019

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.