Zprávy

Korespondenční volba má pomoci pětikoalici a nevyloučí podvody

Zákon o korespondenční volbě neprošel standardním legislativním procesem. Je to paskvil, a přesto byl pětikoalicí přijat. Bez společenské diskuse. Na sílu.

„Hnutí ANO deklarovalo v předchozím období korespondenční volbu jako novou formu hlasování. Zásadní rozdíl je, že jsme to chtěli dělat s rozmyslem, s pochopením a slušně. S vyhodnocením všech možných chyb a ano, po důkladném posouzení do této změny vůbec nejít. Dnes máme korespondenční volbu schválenu naprosto účelově,“ uvedl poslanec Marek Novák.
Dnešní vládní většina je podle něj vedena snahou o udržení se u vlády a ignorovala tak mnohá úskalí.  Na jednu stranu je tu potenciál až 600.000 krajanů, kteří by mohli odevzdat svůj hlas poštou, na druhou stranu Česká republika již má za sebou zkušenosti například z přímé volby prezidenta, která přinesla překvapivé novinky do systému volby, které mají zcela odlišné dopady a změnily charakter volby. 
„Pokud jde o možná negativa, pak to nejzávažnější zní, že při této formě volby nelze zaručit, že proběhne tajně a svobodně a že na voliče nebude někdo vyvíjet nátlak. Lze jistě namítnout, že něco takového je možné i dnes, nicméně za plentou je volič sám a jak se rozhodne, je jen a jen na něm. Dalším silným argumentem je, že není logické nechávat rozhodovat o české politice občany, kteří v zemi dlouhodobě nežijí, respektive jim to příliš usnadňovat, když možnost volit na zastupitelských úřadech mají. K tomu se váže i námitka, že právě hlasy ze zahraničí mohou zvrátit celý výsledek voleb. Menší výhradou může být i fakt, že hlasy se poštou mohou ztratit či dorazit později, tudíž by propadly jinak platné hlasy,“ pojmenoval nejzásadnější důvody proti Novák. 

Vystoupení Marka Nováka ve sněmovně zde:
https://www.facebook.com/watch/?v=1175326233352636

Přidáno: 29. 01. 2024

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.