Marek Novák

Vážení spoluobčané, milí přátelé,

jsem srdcem Zlíňák a k městu Zlínu mám velké osobní pouto. Tady žiji a pracuji, tady mám rodinu a přátele, tady jsem prožil mnoho krásných okamžiků. Naše město i celý Zlínský kraj mě stále přitahují svou rozmanitostí a pestrostí i zapálenými a pracovitými lidmi.
K pestrému veřejnému životu, který je pro naše město i region velmi důležitý, se snažím přispět jako člen výkonného výboru menšího fotbalového klubu. Díky němu dostala šanci zasportovat si více než stovka dětí. Osobně podporuji všechny volnočasové aktivity zaměřené na děti, seniory, ale také hendikepované spoluobčany. Kvalita života mých spoluobčanů je pro mě mimořádně důležitá.

Trápí mě obecně situace seniorů a dalších sociálně slabších skupin spoluobčanů, ti jsou čím dál více izolováni a vyčleňováni. Vadí mi přístup k mládeži, ale zároveň mladí sami by se měli pokoušet zlepšovat. Třeba ve schopnosti sociálního cítění. Vadí mi drogy a to, jak nedostatečně se tento problém v našem okolí řeší. V neposlední řadě mi vadí stav dopravní obslužnosti v našem kraji. Je nepřípustné, aby se vysídlovaly města jen kvůli nedostatečné dopravní infrastruktuře. Je toho mnohem více, mým hlavním tématem je však jedno: Drogy a bezpečnost ve školách". To řeším s největší intenzitou.

Jsem přesvědčen, že jsem pro náš kraj platným zástupcem ve sněmovně a dokážu věci posunout. Velmi mě mrzí, že jsem ve sněmovně jediný občan Zlína. O to víc cítím odpovědnost pomáhat i Zlínu jako krajskému městu.

Zprávy

Zachování Hřebčína Napajedla je pro region i chov koní důležité

Zachování chovu anglického plnokrevníka v Napajedlích má dlouhodobou podporu poslance Marka Nováka, který ji také prezentoval při projednání v petičním výboru parlamentu.

Na slova Nováka o škodlivosti HHC došlo, ale s ročním zpožděním...

Praktický celý rok a také čtyřmi vystoupeními ve Sněmovně upozorňoval Marek Novák na nebezpečí HHC a Kratomu. Až když děti končí v nemocnici, začíná se něco dít.

ANO má ve skvělý tým, který je schopný napravit chyby Fialovy vlády

Sjezd HNUTÍ ANO, který konsenzuálně zvolit své vedení v čele s předsedou Babišem ukázal, že ANO má dostatek vůle i schopných lidí vyvést zemi z krize po Fialovi.

Korespondenční volba má pomoci pětikoalici a nevyloučí podvody

Zákon o korespondenční volbě neprošel standardním legislativním procesem. Je to paskvil, a přesto byl pětikoalicí přijat. Bez společenské diskuse. Na sílu.

Bojí se Fialova vláda názoru občanů? Proto nechce referendum?

Poslanci Hnutí ANO předložili k projednání do Poslanecké sněmovny návrh zákona o všeobecném referendu a vládní většina tento návrh „zamázla“.

Diskuse o směrnici EU ke kyber bezpečnosti je velmi zásadní

Seminář „Směrnice NIS2 a co pro ni udělat“ uspořádali poslanci Novák a Králíček. Norma má být v Česku schválena do října 2024 a dotkne se tisíců subjektů.

Vše nejlepší do roku 2024!

Vážení přátelé, milí příznivci, přeji Vám i Vašim rodinám vše dobré do roku 2024! Zdraví, štěstí, úspěchy v práci a optimismus i pevné nervy v náročné době. Váš Marek Novák.

Asistenční psi by měli mít vstup do veřejných objektů i běžné dopravy

Projednání a vydání zákona, který umožní vstup asistenčních a terapeutických psů do veřejných objektů nebo hromadné dopravy iniciuje poslanec Marek Novák.

Pietní vzpomínka na 17. listopad a jeho události u zlínské radnice

Slavnostního pietní shromáždění ke 34. výročí Dne boje za svobodu a demokracii se v pátek 17. listopadu ve Zlíně účastnil i Marek Novák.

Vláda hlasování ustála, za občany však bude ANO bojovat dál

Fialova vláda sice ustála hlasování o nedůvěře, kterou vyvolala opozice v čele s Hnutím ANO, ale její kritika od opozice nepoleví.

Neštěstí pro občany a ekonomiku, pětikoalice protlačila balíček

Černý pátek pro českou ekonomiku, tak označuje hnutí ANO schválení vládního konsolidačního balíčku, kritizuje ho i poslanec Marie Novák.

Rozdílný přístup policistů ke dvěma velkým a citlivým kauzám?

Máme tady na tom našem světě dvě kauzy IKEM a DOZIMETR. Obě svým rozsahem nevídané a zasahující do nejvyšších míst politických stran.

Důchodová reforma není reformou jen bere peníze a oddaluje důchod

Důchodová reforma na sílu protlačená pětikoalicí neřešení problematiku důchodové systému, ale jen bere penzistům peníze.

Novák uspořádá s kolegy zajímavý seminář o umělé inteligenci

Umělá inteligence prochází v posledních měsících dynamickým vývojem a stále významněji zasahuje do našich životů, proto je třeba o tématu diskutovat.

Konsolidační balíček vlády je nekompetentní, poškodí občany

Konsolidační balíček rozpočtových škrtů v kombinaci se zvyšování zátěže nejen občanů, který připravila Fialova vláda, přivede Česko do ještě větších problémů.

M-Platby musejí být regulovány, aby byli uživatelé opravdu chráněni

Platby přes mobilní operátory jsou v legislativním vakuu, to se musí změnit, aby byly pod trvalým dohledem ČNB, telekomunikačního úřadu a obchodní inspekce.

Novák chce od premiéra, aby podal informaci k cenám potravin

Zařazení bodu „Informace premiéra Petra Fialy ke stavu inflace a výši cen potravin“ na aktuální schůzi sněmovny prosazuje poslanec Marek Novák.

Příspěvek na cenu elektronické komunikace má mít více lidí

Pozměňovací návrh, kterým se má zvýšit příspěvek a okruh příjemců finanční podpory na elektronické komunikace podal poslanec Marek Novák.

Novák apeluje: řešte bezpečnost elektronické komunikace

Interpelace na premiéra Petra Fialu má rozhýbat absolutně nedostatečné kroky vlády v oblasti ochrany strategicky významné infrastruktury elektronických komunikací.

Nápad na vznik nové frakce uvnitř Hnutí ANO je prakticky nesmysl

Možnost, že by v rámci Hnutí ANO vznikla frakce, s nímž přišel moravskoslezský hejtman, se u Marka Nováka nesetkala s pochopením. Považuje ho spíše za nesmysl.

Pojďme všichni k volbám zvolit prezidenta, kterému jde o lidi a mír

Každý z občanů může v pátek 27. a v sobotu 28. ledna zvolit nového prezidenta. Pojďte a dejte hlas Andreji Babišovi, kterého znáte a víte, že mu jde o Česko!

Boj za naše lidi nevzdáme, i když vláda hlasování o důvěře ustála

Fialova vláda, která nadřadila svoje zájmy nad zájmy svých občanů nemá moji důvěru, i když hlasování o důvěře přežila. Hnutí ANO bude dále bojovat za občany!

Máme šanci pomoci naší zemi, zvolme Babiše prezidentem

Naše země a občané trpí pod nezodpovědnou vládou, kterou je potřeba zastavit. Přijďte v pátek a sobotu k prvnímu kolu voleb zastavit destrukci České republiky!

Ignorance vůči lidem bylo dost! ANO vyvolá hlasování o vládě

Poslanecký klub Hnutí ANO svolá jednání sněmovny o vyslovení nedůvěry neschopné Fialově vládě! Je třeba začít myslet na lidi a zastavit destrukci naší republiky!

Krásné Vánoce a vše nejlepší do roku 2023!

Milí přátelé, přeji Vám krásné prožití vánočních svátků v kruhu Vašich nejbližších a do nového roku 2023 Vám přeji hodně zdraví, osobní spokojenosti a pracovních úspěchů! Váš Marek Novák

Nárok na účet u banky musí mít všechny firmy, dnes to tak není

Novelu zákona, která má zajistit, aby měly všechny podnikatelské subjekty zákonný nárok na zřízení bankovního účtu předložil s podporou dalších kolegů poslanec Marek Novák.

Podpořte primátora Jiřího Korce a jeho tým v komunálních volbách

Milí Zlíňáci, volby do zastupitelstva města Zlína se budou konat 23. a 24. září a kandidáti Hnutí ANO Váš hlas potřebují! Chceme dokončit započaté projekty, aby ve Zlíně bylo ještě líp!

Novely zákonů poslanců ANO ochrání děti před nikotinem

Nikotinové sáčky už by neměly být dostupné dětem a mladistvým. Poslanci hnutí ANO připravili zákonné úpravy na ochranu zdraví dětí.

Nikotinové sáčky se šíří mezi školními dětmi rychle jako virus

Je potřeba okamžitě zastavit šíření nové, nebezpečné závislosti! Proto chce poslanec Marek Novák novelizovat zákon o návykových látkách.

Ukrajině se pomáhat musí, ale bez ohrožení obranyschopnosti země

Co říká na současné posílání českých tanků na pomoc Ukrajině, to se zeptaly ve své anketě Parlamentní listy také Marka Nováka.

Konečně směrnice pro naše živnostníky a podnikatele

Konkurenceschopnost českých výrobků bude podporována ochrannou zeměpisných názvů, unie pomohla tradičním producentům.

Ochrana investic občanů, kteří investují v online je důležitá

Marek Novák uspořádal seminář na nové a velmi aktuální téma "Tokenizace v českém právu". Chce chránit investice lidí.

Zatímco občan chodí do práce, sněmovna kvůli pětikoalici spí

Lidé, kteří jsou i v této pandemické situaci zdraví, se snaží pracovat. Stát jim v této chvíli adekvátně nepomáhá.

Odposlechy porad advokátů s klienty je třeba projednat

Soudce Městského soudu v Brně povolil plošné odposlouchání porad advokátů s jejich klienty, a to na dobu půl roku (!). Vyplývá to ze včerejších informací.

Pro podnikatele záruční doba 2 roky, stejně jako mají občané

Prodloužit záruční dobu na zboží zakoupené podnikateli na dva roky, stejně jako je tomu u běžných občanů, chce prosadit Marek Novák.

Děkuji všem, kteří dali hlas Hnutí ANO i mě osobně.

Vážení přátelé, děkuji všem, kteří dali svůj hlas HNUTÍ ANO, zisk nejvyššího počtu mandátů je pro nás velkým závazkem! Váš Marek Novák.

Lidi, pojďte k volbám! Je to vaše výsada!

Hlasování ve volbách je nejzásadnějším a nejférovějším způsobem, jak vyjádřit svůj názor a ovlivnit směřování země. Udělejte to 8. a 9. října!

Strategie prevence kriminality je důležitá hlavně pro děti

Připomínkovým řízením právě prochází materiál Ministerstva vnitra „Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2022 až 2027“.

Marek Novák reaguje na kritiku UHOSu a České zbrojovky UB

Zásadně nesouhlasí se stanovisky kolegy Růžičky a podporuje firmu z regionu i transparentní nákupy zbraní pro policii.

Mám rád fotbal a mám k tomu řadu dobrých důvodů

Proč mám rád fotbal, proč vzdávám hold Jardovi Švachovi, proč chci regionální akademii, a co vlastně ve fotbale dělám?

Novák předsedou petičního výboru za dokončení D49

Předsedou a zástupcem petičního výboru petice za dokončení výstavby rychlostní komunikace D49 se stal Marek Novák.

Novák jednal ve Slavičíně o důsledcích výbuchů ve Vrběticích

O tom, jak pomoci lidem postiženým výbuchy ve Vrběticích, byť od nich uplynulo již sedm let, jednal Marek Novák ve Slavičíně.

Uctění památky hrdinů a oslava Dne vítězství ve Zlíně

U památníku Partizána ve Zlíně uctil 8. května Den vítězství a konec druhé světové války také poslanec Marek Novák.

Budeme konečně stavět rychlostní silnici R49?

Spolupráce ministerstva dopravy a Zlínského kraje má konečně přiblížit dlouho očekávaný začátek výstavby rychlostní silnice R49.

Ochrana práv dětí prioritou u stejnopohlavních párů

(12. 3. 2021) Vedle zákonů k pandemii jsme ve sněmovně měli projednávali zákon k uzavírání manželství stejnopohlavních párů.

Otrokovická radnice obdržela 400 respirátorů pro potřebné

Další respirátory pro potřebné daroval poslanec Marek Novák, tentokrát Otrokovicím. Město získalo 400 respirátorů FFP2.

Marek Novák daroval respirátory také službám Zlínského kraje

Další tisícovku respirátorů, tentokrát sociálním službám Zlínského kraje, daroval v tomto týdnu poslanec Marek Novák.

Novela má zkvalitnit bydlení nízkopříjmových rodin

Proč si bere Institut pro sociální inkluzi děti v nouzi do zajetí a hazarduje s jejich budoucností? Kvalita bydlení je pro děti důležitá.

Poslanec Novák daroval tisíc respirátorů sociálním službám

Tisíc respirátorů FFP2 daroval poslanec Marek Novák (Hnutí ANO) organizacím působících v sociálních službách Statutárního města Zlína.

Fotbalový areál na Pasekách už nese jméno Jaroslava Švacha

Nové jméno fotbalového areálu, které na popud Marka Nováka schválili zlínští zastupitelé, se tak stalo ještě před Vánocemi realitou.

Lobby zahřívaného tabáku, apel na ministra zdravotnictví

Návrh na zvýšení zdanění tzv. zahřívaného tabáku podaný Markem Novákem neprošel v rámci Daňového balíčku v Poslanecké sněmovně.

Bezpečí našich dětí ve vztahu ke kriminalitě stále v ohrožení!

Ohrožení mládeže kriminálními rizikovými jevy a kriminalitou se stále zhoršuje, nad závažným tématem se zamýšlí i Marek Novák.

Anonymové na sociálních sítích nemohou stále být beztrestní

Trestní oznámení na užiatele(ku) sociální sítě podal Marek Novák. Domnívá se, že šíří nenávist vůči seniorům.

Stovky dětí ohroženy, místo náhradní rodiny hrozí ústav

K pozastavení přípravy a schvalování žadatelů o pěstounskou péči a osvojení došlo na jaře, situace se ale doposud nezlepšila.

Návštěva města Otrokovice a řešení každodenních problémů

Témata bezdomovectví, drog a pečovatelských a sociálních služeb byla hlavní náplní setkání Marka Nováka se zástupci Otrokovic.

Expertní skupina k zákonu o drogách už poprvé jednala

Expertní skupina, kterou k projednávání zákona o návykových látkách sestavil Marek Novák, projednala materiály, o nichž mají poslanci rozhodovat.

Antivirus postavený na hlavu, firmy mají vracet peníze

Poslanec Marek Novák chce zabránit odejmutí podpory podnikům, které nejdříve čerpaly dotace z programu Ministerstva práce a sociálních věcí a až poté platily odvody.

Návrh na zrušení spolku pedofilů projednává soud

Návrh na zrušení spolku ČEPEK, který se prezentuje jako zástupce československé pedofilní komunity, podaný poslancem Markem Novákem prověřuje krajské státní zastupitelství v Plzni i místní soud.

Památku politických vězňů uctil na Hostýně i Marek Novák

Stejně jako v předchozích letech uctil památku politických vězňů a pronásledovaných občanů na svatém Hostýně i poslanec Marek Novák.

Poslanec Novák podal návrh na zrušení spolku pedofilů

Návrh na zrušení spolku ČEPEK, který se prezentuje jako zástupce československé pedofilní komunity, podal v uplynulých dnech poslanec Hnutí ANO Marek Novák.

Pojmenujme fotbalové hřiště po zesnulém Jaroslavu Švachovi

Žádost o přejmenování fotbalového hřiště Zlín – Paseky na „Areál Jaroslava Švacha“ předal Marek Novák dnes primátorovi Zlína Jiřímu Korcovi.

Vzniká expertní skupina k novele zákona o návykových látkách

S plánem na prosazení optimální verze novely zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách, seznámil na tiskové konferenci média poslanec Marek Novák.

Zákon o zbraních dostal zelenou, Novák je jako předkladatel spokojen

Zákon o zbraních, který také znemožní působení paramilitárních skupin a domobrany mimo veřejnou kontrolu dostal od sněmovny zelenou k dalšímu projednávání.

Sportování dětí si zaslouží podporu, Novák pomáhá peticí

Do debaty o využívání osvětlení hřiště s umělou trávou ve Zlíně - Pasekách se znovu vložil i Marek Novák, inicioval petici na podporu dětí.

Důvodů proti nemocnici podle plánů Čunka je v současné době více a více

Zásadní nesouhlas se záměrem hejtmana Jiřího Čunka postavit megalomanskou nemocnici v Malenovicích opět vyjádřil poslanec ANO Marek Novák.

Obavy z výměny programů na důchody a dávky se prohlubují

Zajištění výplaty sociálních dávek a důchodů v roce 2021 prostřednictvím nových informačních systémů na ministerstvu práce a sociálních věcí budí stále větší rozpaky.

Domácí týrání pod rouškou ministerského zákazu

K obnovení činnosti sociálních služeb, zejména těch na pomoc obětem domácí násilí, vyzývá ministryni Maláčovou poslanec Marek Novák.

Ochranné štíty pro lidi z první linie budou od výrobce ze Slušovic

Až tisíc štítů pro lidi v první linii bude vyrábět společnost Greiner Assistec ze Slušovic. S jejím jednatelem Pavlem Slavíkem se sešel poslanec Marek Novák.

Sdílejme platformu „Spojujeme Česko“, může pomáhat

Platforma Spojujeme Česko, kterou spolu s dalšími subjekty vytvořilo ministerstvo průmyslu a obchodu, může pomoci firmám i lidem, potřebuje sdílet.

Těžká situace, musíme si pomáhat. Společně to dáme!

Řadu dalších aktivit, kromě plnění mandátu poslance v případě, že jsou svolána oficiální jednání sněmovny nebo výborů, vyvíjí poslanec Marek Novák. Snaží se pomáhat, kde to jde, radou a činy.

Nevěřím, že je kolegyně Maříková svými výroky jakkoliv vinna

Zamyšlení Marka Nováka k žádosti policie o vydání poslankyně Karly Maříkové k trestnímu stíhání za její výroky o imigrantech do Evropy.

Jasné PRO přísnějším trestům za týrání zvířat v novele zákoníku

Spolupředkladatelem novely trestního zákoníku je i poslanec Marek Novák. Věří, že po vrácení ze senátu bude poslanci ochrana zvířat prosazena.

Lži Piráta Kolaříka o IT věcech na ministerstvu práce a sociálních věcí

Poslance Marka Nováka naštvala sprška nepravd, která zazněla od Piráta Lukáš Kolaříka na adresu MPSV v rozhovoru pro iRozhlas.

Mezinárodní den Aspergrova syndromu i v České republice

K osvětě tématu problematiky života lidí s poruchou autistického spektra (PAS) slouží také Mezinárodní den Aspergrova syndromu a tisková konference.

Nechci Čunkův pomník, chci rychle moderní nemocnici pro občany

Ministerstvo vnitra vyzvalo hejtmana Čunka, aby znovu a řádně projednal výstavbu nové nemocnice v Malenovicích, ten to ignoruje a stále tlačí svůj pomník.

Příprava na výplatu dávek a důchodů od roku 2021 budí obavy

Harmonogram realizace informačního systému MPSV a zajištění výplaty sociálních dávek a důchodů v roce 2021 je podle průběžných informací ve skluzu. Hrozí kolaps?

Odebírání dětí z péče rodičů není jasně upraveno zákonem

Debatu o možnostech odebrání dítěte z péče rodičů vyvolaly poslední veřejné kauzy. Zákon ale nestanovuje jasná kritéria, proto se Marek Novák začal tématem zabývat.

Nová zlínská ombudsmanka významně pomůže seniorům

Od začátku roku 2020 má Zlín novou seniorskou ombudsmanku. Tuto zodpovědně službu zajišťuje vedoucí občanské poradny Mgr. Jana Strouhalová.

Uctění památky Jana Palacha ve Zlíně, opět důstojná pieta

Již sedmého ročníku úžasného a poklidného aktu uctění památky Jana Palacha ve Zlíně se účastnil i Marek Novák. Svíčky na Gahurově prospektu byly opět úžasné.

Ne vlaječkám v EU parlamentu, někteří se už asi zbláznili

Nejen, že se někteří představitelé EU zbláznili, ale především zapomněli na svoji národní integritu. Vlaječky mají na stolech být, o tom je přesvědčen i Marek Novák.

Na zákony od Maláčové jen minimum času na připomínkování

„Celých“ 30 dnů na připomínky včetně vánočních svátků od ministerstva pro všechny dotčené úředníky i pracovníky neziskových organizací. To není mnoho.

Výstava o Baťových závodech je v mnohém opravdu poučná

Výstavu "Baťa: Náš závod je závodem dělníků“ v prostorách Zlínského zámku navštívil i Marek Novák a doporučil ji také kolegům z parlamentu.

Proč chce ČSSD nesmyslné zrušení superhrubé mzdy?

Absolutní nepochopení pro nápady ČSSD a ministryně Maláčové zrušit superhrubou mzdu vyjádřil poslanec Marek Novák. Je to podle něj špatný nápad.

Pracovní setkání s vedením radnice ve Valašském Meziříčí

Na krátké pracovní setkání se starostou Valašského Meziříčí Robertem Stržínkem a místostarostkou Yvonou Wojaczkovou zavítal poslanec Marek Novák.

Dotaz na ministryni spravedlnosti kvůli rozsudku o Alexii

Oficiální dopis a dotaz kvůli nelidskému rozhodnutí soudu v případu nezletilé Alexie zaslal ministryni spravedlnosti České republiky poslanec Marek Novák.

Vládní skupina pro řešení PAS se sešla poprvé v roce 2020

První letošní jednání vládní odborné skupiny pro řešení problematiky života osob s poruchou autistického spektra (PAS) proběhlo na začátku ledna.

Marek Novák opět daroval krev, celkově již po devětatřicáté

Již celkově po 39. těsně před Vánoci daroval Poslanec Marek Novák krev a děvčata v Baťově nemocnici, která se o něj starala, byla opět skvělá.

Předvánoční setkání s primátorem a členy městské rady ve Zlíně

Neoficiální návštěva na zlínské radnici u primátora Jiřího Korce a členů městské rady Jany Bazelové, Pavla Brady a Michala Čížka zpestřila předvánoční čas.

Nemocnice za 8 miliard, jen tak hozená na zastupitelsvo

Hnutí ANO nesouhlasí s tím, jakým způsobem prosadil hejtman Čunek stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně. Marek Novák říká, odejděme z koalice.

Charitativní koncert Filharmonie BM Zlín a Rotary Zlín se skvěle vydařil

Úžasný charitativní koncert pořádaný Filharmonií Bohuslava Martinů a Rotary Clubem Zlín se opravdu povedl. Nechyběl ani Marek Novák. Nádherný hudební zážitek v adventním čase.

Finanční podporu týmu UTB Zlín Hockey poskytl také Novák

Poslanec Marek Novák podpořil částkou 5 tisíc korun hokejový tým Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, který je účastníkem univerzitní hokejové ligy.

Právo vlastnit zbraň se nesmí omezovat a spojovat s tragedií

Zásadně proti spojování tragické události ve Fakultní nemocnici Ostrava a omezení práva občana vlastnit zbraň je poslanec Marek Novák.

Předvánoční návštěva na radnici v Otrokovicích

Otrokovice, nejbližší soused „mého Zlína“ a fajn lidé na radnici. Proto jsem vyrazil za starostkou Hanou Večerkovou a místostarostou Ondřejem Wilczynskim popřát hezké Vánoce.

Projekt „To je zákon kámo“ je ve Zlíně úspěšný, i díky policistům

Jak běží preventivní program „To je zákon kámo“ realizovaný policisty? Ve Zlíně skvěle. Každá dobrá odezva na program prevence potěší.

Nová zpráva o drogové situaci v České republice byly vydána

Výroční zpráva o stavu ve věcech drog v České republice za rok 2018 byla vydána v polovině prosince 2019. Peněz na prevenci je stále málo, ale jsou i věci pozitivní.

Vánoce s organizací Za sklem za podpory hokejistů UTB Zlín

Nádherné sváteční odpoledne plné pozitivní energie, to bylo prosincové setkání s dětmi, kterým pomáhá organizace Za sklem. Akce se zúčastnili i univerzitní hokejisté.

Zvýšení rozpočtu na protidrogovou prevenci, dobré projekty pojedou

Navýšení rozpočtu ministerstva vnitra, které umožní rozvoj úspěšných protidrogových projektů „Revolution Train“ a „To je zákon kámo!“, prosadil poslanec Marek Novák. Finance získal přesuny uvnitř kapitol ministerstva vnitra.

Zařízení provozovaná Sociálními službami v Uherském Brodě nadchla

Některá zařízení, která provozují Sociální služby Uherský Brod, si prohlédl poslanec Marek Novák. Jak sám podotkl, očekával tradiční setkání, ale kvalita mnohých služeb ho nadchla.

Skvělá zpráva: lidé mají právo komunikovat s úřady elektronicky

Skvělá zpráva přišla z Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Poslanci schválili zákon, jehož spolupředkladatelem byl Marek Novák, a lidé mohou komunikovat s úřady elektronicky.

Diskuse v Dětském domově v Kroměříži a Uherském Hradišti

Při cestách po Zlínském kraji navštívil poslanec Marek Novák v jednom dni dva dětské domovy. Jeden v Kroměříži, druhý v Uherském hradišti. Oba mají kapacitu 24 dětí, jejich zřizovatelem je Zlínský kraj.

Návštěva v Centru ÁČKO a zařízení pro děti a mládež Tulip

Návštěvu v Centru ÁČKO ve Valašském Meziříčí a nízkoprahovém zařízení pro dětí a mládež Tulip v Uherském Hradišti absolvoval Marek Novák. Podobná zařízení navštěvuje často, aby měl zpětnou vazbu z praxe.

U veslařů TJ Jiskra Otrokovice, podmínky opravdu skromné

Tři zlaté medaile z mistrovství světa, dalších 10 z mistrovství Evropy, to jsou úspěchy veslařů z TJ Jiskra Otrokovice, které navštívil poslanec Marek Novák. Jejich podmínky fungování jsou ale velmi skromné.

Předávání hodností mladým kadetům z Branných oddílů

Hodnosti mladým kadetům ze spolku Branné oddíly mládeže měl tu čest předat poslanec Marek Novák společně s kolegy Josefem Bělicou a Michalem Ratiborským.

Návštěva Dětského domova ve Smolině, mnoho pozitivní inspirace

Hlavní tématem návštěvy poslance Marka Nováka v Dětském domově ve Smolině byla, jako na mnoha jiných podobných místech, extrémní inkluze, kterou dotčené děti prokazatelně trpí. Mají plno práv, ale žádné povinnosti a zajištění náhradní rodinné péče.

Interpelace Maláčové kvůli diskriminaci firem se školkami

Nastavení podmínek Operačního programu Zaměstnanost, které diskriminují firmy provozující kvůli zaměstnancům vlastní školky, je důvodem interpelace poslance Marka Nováka na ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Maláčovou.

Návštěva SOS dětské vesničky ve Chvalčově na Zlínsku

Dětskou SOS vesničku ve Chvalčově na Zlínsku navštívil poslanec Marek Novák. Zajímal se zejména o to, zda je správně nastaven celý systém řešící problematiku ohrožených dětí.

Muklovská pouť na Hostýně i za účasti Marka Nováka

Čest uctít památku politických vězňů na Muklovské pouti na Svatém Hostýně měl i poslanec Marek Novák. Ani jeho rodině se komunistická zvůle nevyhnula. Jeho pradědeček byl v nechvalně proslulém vězení v Uherském Hradišti "přesvědčován" o správné pravdě.

Trať mezi ValMezem a Hustopečemi nad Bečvou bude rychlejší

Projekt s názvem „Zvýšení traťové rychlosti v úseku Valašské Meziříčí – Hustopeče nad Bečvou“, v jehož rámci bude modernizováno osm kilometrů dvojkolejné tratě číslo 280 do Žiliny, slavnostně zahájili poslanec Marek Novák.

Interpelace ministra kvůli přepravě osob se sníženou schopností pohybu

Železniční přeprava osob se sníženou schopností pohybu je tématem, kterým se poslanec Marek Novák intenzivně zabýval již před časem. Přes řadu podnětů se nic zásadního nezlepšilo. Proto v této věci interpeloval ministra dopravy.

Marek Novák odvolal podpis „pojistek demokracie“

Podpis „pojistek demokracie“ na webu nezavislajustice.cz odvolal poslanec Marek Novák, důvodem je provázanost s organizací Milion chvilek, důvodem je zpolitizování.

Den věnovaný sociálním službám a potřebám seniorů

Setkání s krajským předsedou seniorů ve Zlínském kraji, návštěva Alzheimer centra ve Zlíně nebo Azylového zařízení a nízkoprahového denního centra pro osoby bez přístřeší.

XIII fotbalový FestCup opět pod patronací Marka Nováka

Také letošní FestCup 2019, který pořádá Fotbalový klub SK Zlín 1931, v jehož vedení Marek Novák působí, se vydařil. Akce opět proběhla v rámci filmového festivalu ve Fotbalovém areálu Vlastislava Marečka na Zlíně - Vršava.

Doprava ve Zlíně, projednání priorit se zástupci radnice

Především priority v rozvoji dopravy krajského města Zlína byly hlavním tématem schůzky poslance Marka Nováka s radním pro dopravu Michalem Čížkem.

Přípravě Palačovské spojky je potřeba soustavně pomáhat

Výstavba Palačovské spojky, která má zajistit, aby cesta z Valašského Meziříčí do Nového Jičína byla rychlejší, bezpečnější a hlavně vedla mimo obce, je třeba systematicky pomáhat. Snaží se o to také poslanci ve sněmovně.

Pietní vzpomínka u příležitosti 74. výročí vypálení obce Prlov

Pietní vzpomínky, která uctila oběti vypálení obce Prlov, se o víkendu zúčastnil i poslanec Marek Novák. Na sklonku druhé světové války zde, po brutálních útocích nacistické moci dne 23. dubna 1945, položilo svůj život třiadvacet obyčejných lidí z obce. Uctít jejich památku přišlo velké množství lidí i osobností.

Uctění památky zavražděných v osadě Ploština

Společně se stovkami lidí a desítkami osobností si v neděli 21. dubna připomněl památku zavražděných v Osadě Ploština také poslanec Marek Novák. Vzdal úctu obětem tragédie z konce druhé světové války. Ta se stala 19. dubna 1945, kdy komando SS vypálilo desítku valašských chalup v této osadě na Valašskokloboucku a povraždilo čtyřiadvacet obyvatel.

Protidrogový vlak napříč Evropu bude opět naplněn

Dvě stovky lidí, kterým není lhostejná budoucnost mladé generace, se 11. dubna 2019 sešly v poslanecké sněmovně. Uskutečnila se zde mezinárodní konference REVOLUTION TRAIN - PREVENCE 2.0. Akce se konala pod záštitou poslance Marka Nováka, který v úvodním slovu zdůraznil, jak je důležité najít společnou cestu k řešení problematiky závislostí.

Aktivně jsem se zúčastnil setkání lídrů veřejné správy.

28. 8. 2018 Mezi hlavní témata patřily investice, dopravní infrastruktura, veřejné zakázky, eGovernment, snižování počtu zaměstnanců ve veřejné sféře, personální a mzdové agendy a bezpečnost.

XXVI. Slavnosti bratrství Čechů a Slováků na Velké Javořině

„Tak přátelské vztahy, jaké mají Češi a Slováci, nemají žádné národy na světě.“ 29.7.2018 Poslední červencový víkend se nesl v duchu přátelství Čechů a Slováků na Velké Javořině. „Tak přátelské vztahy, jaké mají Češi a Slováci, nemají žádné národy na světě.“

Situace ve Vlachovicích stále nejasná

11. 7. 2018 Po 42 měsících od výbuchu muničního skladu ve Vlachovicích - Vrběticích byly zpřístupněny některé pozemky. Jsou ale bezpečné?

Neformální summit parlamentů V4

26. 6. 2018 Ve dnech 21. až 23. červa se u maďarského Balatonu konal neformální summit předsedů parlamentů V4.

Zavítali jsme na Čapí hnízdo

22.4. 2018 Poděkování souboru Kunovjánek za podporu

eNeschopenka v nedohlednu

11. 4. 2018 Od ledna 2019 by měla být zavedena elektronická neschopenka. Zdánlivě jednoduchý projekt v gesci MPSV.

Psychiatrická nemocnice Kroměříž

6. 4. 20018 Blázinec? Pro mě rozhodně ne. Psychiatrická nemocnice v Kroměříži je kvalitní státní zařízení.

Sociální bydlení a jeho dostupnost

27. 3. 2018 Více než 100 000 lidí hrozí ztráta bydlení. Desítky tisíc stálý domov nemají.

SOU Uherský Brod získalo cenu

23. 3. 2018 Měl jsem tu čest být u významného úspěchu SOU Uherský Brod. To získalo prestižní ocenění MOSTY 2017.

Protidrogová politika v ČR

20. 3. 2018 Pokládám za nutné rozšířit odbornou debatu o směřování některých aspektů protidrogové politiky.

Výborový týden poslance

17. 3. 2018 Týden poslance není o "sezení" v jednacím sále sněmovny.

Návštěva parlamentní knihovny

15. 2. 2018 Nevšední zážitek, který nám ukázal unikáty.

Bouře ve sklenici piva?

1. 2. 2018 Diskutovaný přesun protidrogového koordinátora pod ministerstvo zdravotnictví

Program prevence proti rizikovému chování do škol?

12. 1. 2018 Ano, ale zaplaťte si aneb přetahovaná o peníze.

Půl litru Naděje ? Za mě ANO!

Pohodlně se usaďte, teď to trošku píchne…máme to.

Zástupci ANO na procházce Zlínem

21. 9. 2017 Naše město Zlín má spoustu lokalit , kterým se musíme intenzivně věnovat.

Fotbalový turnaj dětí FestCUP

26. 5. 2017 Opět jsem měl tu čest, spolupořádat tento turnaj.

Prevence

Prevence důležité, avšak složité a těžko uchopitelné téma

Prevence proti návykovým látkám, zejména drogám a alkoholu. Téma, které trápí moderní společnost, všichni o něm víme, ale neumíme ho příliš dobře vysvětlit, pochopit a z hlediska politika ani dobře uchopit a popularizovat. Přesto jsem si toto složité téma, zejména s ohledem na naše děti a mladé lidi, vybral jako jednu z priorit své práce ve sněmovně. Každý kamínek do mozaiky osvěty a pochopení má svůj význam a já se tomu snažím přispívat. A také upozorňovat na naše společné nedostatky. 
Třeba to, že systém prevence je podfinancován a školy musí nesystémově shánět peníze na jednotlivé preventivní akce, systém dotací je zbytečně komplikovaný, problému se věnuje několik institucí (Rada vlády pro protidrogovou politiku, zástupci různých ministerstev, zástupci z řad odborníků).
Koncepce, které vznikají na ministerstvech (ministerstvo školství, ministerstvo vnitra, ministerstvo zdravotnictví) jsou zbytečně odděleny. Metodici prevence ve školách navíc nejsou dostatečně podporování, rozsah hodin pro jejich přípravu je velmi malý. A do toho všeho vstupuje tvrdý lobbing neziskových organizací, které se snaží ukrojit co nejvíce z koláče.
A co je nejzásadnější, stále se věnujeme více řešení následků, tedy práci se závislými, sběru stříkaček, místo abychom hlavní důraz dali právě na prevenci, která je levnější a efektivnější. To jsou oblasti, které musíme zlepšovat. I když to jde pomalu.

 

Co je prevence?

Prevenci ve vztahu k závislostem na návykových látkách je potřeba chápat v širším kontextu. Jedná se o rozsáhlou škálu aktivit a programů, které svým úzkým a specifickým zaměřením spadají do pravomoci různých resortů a zpravidla jsou řešeny v několika odlišných liniích.
Primární prevence zneužívání návykových látek zahrnuje aktivity zabraňující vzniku drogového, závislostního problému s důrazem na snížení zájmu dětí a mladých lidí o návykové látky. Do účinné primární prevence musí být zapojeny státní i nestátní organizace, odborná široká veřejnost, sdělovací prostředky a v neposlední řadě také škola a rodina, kde se vytváří platforma hodnotového systému mladých lidí, tedy i jejich postoje k drogám.

 

Cílové skupiny
• děti, žáci a studenti všech typů škol a školských zařízení
• rodiče dětí, žáků a studentů
• laická veřejnost
• vedení škol a poradenští pracovníci působící ve školách a školských zařízeních

 

Primární prevence 
Primární prevence ve školách a školských zařízeních by měla být realizována ve dvou úrovních a to v horizontální i vertikální. Na úrovni horizontální by měla probíhat užší spolupráce zainteresovaných složek od nestátních neziskových organizací, obcí, Policie České republiky, Krajské hygienické stanice až po univerzity. Vertikální úroveň by mělo nastavovat Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy, zajišťující oblast školství. Mělo by zpravidla být realizováno prostřednictvím krajského školského koordinátora působícím na krajském úřadě a metodiky prevence působících na pedagogicko-psychologických poradnách v kraji. Dále školními metodiky prevence či jinými poradenskými pracovníky, kteří působí přímo ve školách. V rámci spolupráce mezi složkami vertikální a horizontální úrovně by měl probíhat průběžný monitoring a vyhodnocování situace na školách SWOT analýzou.

 

Prevence by se měla soustředit na:
- pružná reakce na poptávku škol, možnost přizpůsobení náplně programu, široká nabídka kontinuálních programů primární prevence
- kapacitu personálu a času k zabezpečení rychlá reakce na nové trendy
- projektové financování služeb, mzdové limity v dotačních titulech
- kvalitní lektory nebo lektorské týmy (certifikace, praxe, vzdělání, registrace)
- bližší spolupráce s pedagogickými týmy 
- časovou flexibilitu pracovníků, přizpůsobení se potřebám škol
- návaznost na sekundární prevenci 
- využívání dotačních programů a výzev EU
- nabídka akreditovaných kurzů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků
- neprofesionalita pedagogů a jejich nízká autorita
- spolupráce při tvorbě strategických dokumentů
- popírání, bagatelizace problému závislostí na školách
- spolupráce s pedagogickými fakultami
- sdílení zkušeností poskytovatelů primární prevence, síťování služeb (možnost využít ESF)

 

Životopis

Marek Novák

Narodil jsem se v Přerově v roce 1976. Ve čtyřech letech jsem se s rodiči přestěhoval do jejich rodného Zlína.
Do školy jsem chodil ve Zlíně, a protože miluji auta, vyučil jsem se automechanikem. Po vojně jsem dálkově dostudoval střední školu.
Oficiálně pracuji od svých šestnácti let a prošel jsem si různými profesemi.

Od automechanika, skladníka, celního deklaranta, šéfa dispečinku mezinárodní dopravy, šéfa zákaznického centra až po manažera podpory prodeje v mezinárodní společnosti. Od malička se věnuji lidovým tancům a stále se snažím sportovat. Pracuji ve výkonném výboru amatérského fotbalového klubu se základnou 150 dětí.

Občas si vyjedu na horském kole, zahraji fotbal, sjedu řeku nebo si zalyžuji.
Mám dvě děti a trpělivou manželku.

Politická kariéra

Do politiky jsem se rozhodl aktivně zapojit v roce 2014. A začal zjišťovat na vlastní kůži, jak to mezi tradičními politiky chodí. Že daný slib ani podaná ruka pro ně mnohdy nic neznamená. Tento okamžik byl pro mě zásadní. O to více, že se přímo dotýkal práce s dětmi a mládeží.

V komunálních volbách v roce 2014 jsem kandidoval z nevolitelného místa, především proto, abych pomohl zkušenějším. Na zlínské radnici jsem se zapojil do práce v komisi výstavby a  územního plánování, kde jsem měl ambici aktivně řešit rozvoj našeho města a zachování urbanistického stylu. Dále pracuji v komisi pro sport, mládež a tělovýchovu, kde se snažím přenášet poznatky z praxe v amatérském fotbalovém klubu do rozhodování tohoto orgánu. 

V roce 2016 jsem podpořil kandidátku ANO do krajského zastupitelstva, opět v nejnižší možné pozici. Hlavním důvodem, proč jsem se neangažoval na volitelných pozicích, byly v té době časové možnosti a rodina. V rámci Zlínského kraje pracuji ve finančním výboru. Zde se zabývám nejen rozpočtem, ale také dopady rozhodnutí ministerstev, ekonomickými vlivy, školstvím a institucemi a firmami zřizovanými krajem. Velkým tématem jsou i nemocnice. Od začátku svého vstupu do politiky trvám na zachování kvality a dostupnosti zdravotní péče pro občany. A nikdy v tom nepřestanu.

Ve volbách do parlamentu v roce 2017 jsem kandidoval ze 4. místa, tedy volitelného. Ano, přiznávám, že jsem se po oslovení mých kolegů rozmýšlel, zda do toho jít. Cítil jsem však možnost konečně a aktivněji řešit problémy, které kolem sebe vnímám a díky zvolení do sněmovny se o to dnes a každý další den snažím.

Marek Novák

Sněmovna

Poslancem zvolen 9. 10. 2021 (druhé volební období)

Výbory

Hospodářský výbor, člen od 23. 11. 2021

Podvýbory

Podvýbor pro ICT, telekomunikace a digitální ekonomiku, člen a předseda od 14. 12. 2021

Komise

Stálá komise pro hybridní hrozby, člen od 26. 11. 2021

Stálá komise pro kontrolu použití odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, použití sledování osob a věcí a rušení provozu elektronických komunikací, člen od 26. 11. 2021



Předkladatel návrhů Písemné pozměňovací návrhy Statistika hlasování Zpravodaj k tiskům Ústní interpelace

Napsali o nás

14. 02. 2024 Kdo komu velí a proč stále děti končí v nemocnici? (iDnes 13. 2. 2024)

29. 01. 2024 Bojí se Fialova vláda názoru občanů? (iDnes 26. 1. 2024)

29. 01. 2024 Co je víc bezpečnost České republiky nebo volby pro občany v zahraničí? (iDnes 23. 1. 2024)

29. 01. 2024 Dvojí metr u dvou velkých kauz? Náhoda nebo zastírací manévr? (iDnes 30. 8. 2023)

28. 08. 2023 Jak ukrást...média (iDnes 25. 08. 2023)

24. 06. 2023 Krypto ve sněmovně. Poslanec ODS navrhne jednodušší danění, zástupce ANO chce právo na bankovní účet (HN 22. 6. 2023)

23. 05. 2023 Situaci na pobočkách Úřadu práce kritizoval při interpelacích poslanec ANO Marek Novák (iDnes 22. 5. 2023)

25. 04. 2023 Jste nemocní? I za tohle se vás stát chystá zkasírovat (iDnes 25. 4. 2023)

11. 04. 2023 Pětikoalice má stát a jeho občany jako rukojmí a bere vše. Peníze i kvalitu života (iDnes 24. 3. 2023)

07. 02. 2023 Vlivní lidé z ANO ve Zlínském kraji stojí za Babišem, štěpení odmítají (iDnes 6. 2. 2023)

01. 02. 2023 Pozměňovací návrh má vrátit DAB+ do hry, ruší omezení počtu celoplošných licencí (TV WEB 26. 1. 2023)

16. 06. 2022 Vyrábíte čím dál větší skupinu občanů, kteří budou závislí na sociálních dávkách (parlamentnilisty.cz, 14. 6. 2022)

01. 06. 2022 „Čím více zbraní na Ukrajinu, tím více bude mrtvých. A co občané?“ (parlamentnilisty.cz, 30. 5. 2022)

25. 05. 2022 Novák (ANO): Firmy i fyzické osoby musí mít v bankách stejná práva (parlamentnilisty.cz, 23. 05. 2022)

09. 12. 2021 Chceme pomoci lidem. Proč koalice NE? (iDnes 6. 12. 2021)

07. 10. 2021 Paseky slavily devadesát let fotbalu (Deník.cz 4. 10. 2021)

28. 09. 2021 Korunu nedám, EURo doma nechci (iDnes 24. 9. 2021)

20. 09. 2021 Kladivo od Maláčové seniorům nepomůže (iDnes 17. 9. 2021)

02. 06. 2021 Prázdné odvolání proti dálnici jako přestupek (iDnes 31. 5. 2021)

21. 05. 2021 Petice požaduje dostavbu D49 (Dopravní noviny 21. 5. 2021)

12. 03. 2021 Ochrana dětí hlavní prioritou u stejnopohlavních párů (11.3. 2021)

23. 02. 2021 Otrokovická radnice obdržela 400 respirátorů (22. 2. 2021)

15. 02. 2021 Poslanec ANO o Institutu pro sociální inkluzi (10.2.2021)

07. 02. 2021 Magistrát dostal tisíc respirátorů pro sociální služby (6.2.2021)

23. 12. 2020 Areál na Pasekách už nese jméno Jaroslava Švacha (21. 12. 2020)

09. 12. 2020 EU zasahuje do našich práv (Parlamentní listy 9. 12. 2020)

07. 12. 2020 Kriminalita mládeže nebezpečná jako virus (idnes/blog 7. 12. 2020)

15. 11. 2020 Cigarety znovu čeká vyšší daň (i.dnes.cz, 13. 11. 2020)

15. 11. 2020 Sněmovna bude řešit daň na tabák (g.cz, 11. 11. 2020)

15. 11. 2020 Přidělování dětí pěstounům se protahuje (novinky.cz, 11. 11. 2020)

05. 11. 2020 Sněmovna tlak EU na odzbrojování ustála (czdefence.cz, 28. 10. 2020)

05. 11. 2020 Zdanění tabákových výrobků se projednává ve sněmovně

05. 11. 2020 Poslanec chce přejmenovat hřiště po zesnulém trenérovi

25. 05. 2020 Sportovci: Osvětlení nám nechte (MF Dnes 12. 5. 2020)

25. 05. 2020 Petice ve Zlíně - Pasekách na podporu sportovců (Zlínský deník 12.5. 2020)

28. 04. 2020 Paní Maláčová, přestaňte poškozovat podnikatele.

09. 03. 2020 Osvětlení fotbalového hště na Zlínských Pasekách

11. 12. 2019 Republika má schválený rozpočet

11. 12. 2019 Jak jsme na tom v základním školství?

05. 12. 2019 Státní rozpočet schálen, peníze na protidrogovou prevenci navýšeny

28. 05. 2019 V kraji zvítězilo ANO, Šojdrové pomohly preferenční hlasy

28. 05. 2019 K omluvám poslanců přibyl „dopravní důvod“

15. 04. 2019 Máte pocit, že se flákám?

24. 04. 2019 Podle poslance na školách přibývá extáze, policie o ničem neví

22. 05. 2019 8. 1. 2018 Kraj seznámil poslance a senátory s nejdůležitějšími dopravními projekty v regionu

22. 05. 2019 8. 12. 2017 Poslanci si v Praze připadají trochu jako na internátě

22. 05. 2019 Zlínu chybějí poslanci, lídři kandidátek jsou ze Slovácka

Fotogalerie

Pracovní

Osobní

Ke stažení

Kontakty

ANO logo

Regionální poslanecká kancelář: Kvítková 4323, 760 01 Zlín
Korespondenční adresa:  Sněmovní 4, 118 26, Praha 1 - Malá Strana

E-mail: novakm@psp.cz

Facebook Marek Novák Linked In Marek Novák Youtube Marek Novák

Parlamentní listy

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.