Zprávy

Návštěva Dětského domova ve Smolině, mnoho pozitivní inspirace

Hlavní tématem návštěvy poslance Marka Nováka v Dětském domově ve Smolině byla, jako na mnoha jiných podobných místech, extrémní inkluze, kterou dotčené děti prokazatelně trpí. Mají plno práv, ale žádné povinnosti a zajištění náhradní rodinné péče.

„Co vždy při podobných návštěvách slyším nerad, je fakt, že skvělé české školství se díky překotnému přebírání nesmyslů z jiných zemí řítí do záhuby. Nemyslím si sice, že jsme na tom tak špatně, ale je třeba více pracovat s náměty lidí z praxe a reflektovat jejich poznatky a připomínky,“ uvedl Marek Novák, pro něhož je také velmi důležité téma vstupu do života z dětského domova. Proto ocenil, že Smolina spolupracuje s domy na půl cesty, což je výborný způsob, jak dětem tuto těžkou životní etapu usnadnit.
„Jak jsem ale slyšel, bohužel ne všechny příběhy mají šťastný konec. Především tehdy, když se dítě vrátí do komunity, která nejde správným příkladem. Někdy si říkám, kam jsme to s těmi právy bez povinností došli. Smutné je, že zákon vše nevyřeší. Vždy vše začíná a končí u rodiny. Tu musíme podporovat a nespoléhat na instituce. V opačném případě nás čeká velký sociální problém. Náměty pro práci ve sněmovně mám a teď už jen přesvědčit ministryni práce a sociálních věcí, že dětské skupiny spásu nepřinesou,“ uzavřel Novák.
   

Přidáno: 23. 09. 2019

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.