Zprávy

Vzniká expertní skupina k novele zákona o návykových látkách

S plánem na prosazení optimální verze novely zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách, seznámil na tiskové konferenci média poslanec Marek Novák.

Současná novela totiž již neodpovídá potřebám léčebného využití konopí. V programu jednání pro plánovanou schůzi poslanecké sněmovny se nachází poslanecký návrh, který umožňuje pěstování marihuany pro osobní potřebu. Podle předkladatelů tím dojde ke značným úsporám státního rozpočtu. Poslanec Novák k tomu však uvedl: „V oblasti pěstování a distribuce konopí a v oblasti následné trestné činnosti může naopak dojít k nárůstu trestné činnosti. Co je pro mě však alarmující, je především nebezpečí zvýšení distribuce mezi nezletilými, které sice důvodová zpráva pirátského návrhu vyvrací, nicméně velmi chabou argumentací, a to trestní odpovědností rodičů – pěstitelů“.
Každý zákon v České republice by podle něj měl odrážet potřebu a požadavky společnosti. „Proto také zakládám „Expertní skupinu“, která má za úkol vysvětlovat, doplňovat a upravovat návrhy novely tak, aby odpovídaly tomuto základnímu požadavku,“ oznámil Marek Novák. 
Ve skupině budou zastoupeni nejen zástupci státní správy, policie a dalších organizací zabývající se touto problematikou, ale zejména zástupci pacientů a lidí, kteří jsou současným stavem znevýhodňováni. První setkání této Expertní skupiny proběhne v září letošního roku. Novák zároveň vyzval všechny, kteří se chtějí účastnit práce v této komisi, aby se zapojili.
Na tiskové konferenci promluvil také člen řídícího výboru sdružení KOPAC a expert v oborech lékařské informatiky a léčby závislostí MUDr. Pavel Kubů. „Podporujeme všechny aktivity, které vedou ke zlepšení a dekriminalizaci dostupnosti léčby konopím pro léčbu či sebepéči pacientů. Budeme rádi spolupracovat v této i dalších expertních skupinách,“ uvedl.
Na tiskové konferenci také zaznělo, že předmětná novela zákona je velmi důležitá. Při nesprávném řešení totiž dosáhne toho, že nepomůže těm, kterým má a ostatní pouze zatíží státní rozpočet a zdravotní pojištění i bezpečnost nás všech, a především bezpečnost našich dětí. 

Video z tiskové konference dne 9. 7. 2020 naleznete zdehttps://photos.app.goo.gl/sH7x9duPT7puPiFj7

 

  
 

Přidáno: 09. 07. 2020

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.