Zprávy

Zákon o zbraních dostal zelenou, Novák je jako předkladatel spokojen

Zákon o zbraních, který také znemožní působení paramilitárních skupin a domobrany mimo veřejnou kontrolu dostal od sněmovny zelenou k dalšímu projednávání.

Spolupředkladatelem zákona byl i poslanec Marek Novák, který výsledek považuje za velmi důležitý. „Tyto skupiny se totiž nejen mohou podílet na organizovaném zločinu, ale také mohou přerůst v paralelní ozbrojený sbor. Mají totiž vždy jediný cíl, a to nahradit či alespoň v určité oblasti doplnit veřejné bezpečnostní sbory. Na rozdíl od nich ale nejsou pod veřejnou kontrolou demokraticky zvolených zástupců,“ uvedl Novák.
Dalším klíčovým prvkem je vytvoření možnosti absolvovat střeleckou přípravu pro obyvatele, kteří o tuto činnost budou mít zájem. Střelecká příprava by přitom probíhala pod dohledem certifikovaných akreditovaných osob, které by splňovaly jak odborné, tak osobnostní předpoklady.
Zákon řeší i riziko zneužití výrobků, které mohou být využity jako zbraně. Jedná se třeba o munici, výbušniny nebo výkonnou pyrotechniku, ke kterým by si ozbrojená skupina mohla pokusit zjednat přístup a využít je ke svým cílům. Regulace používání těchto předmětů musí zpřísněna zejména v době trvajícího ohrožení státu, tedy krizovém stavu.
Posledním hlavním cílem je umožnit v optimálním rozsahu nakládat se zbraněmi osobám v postavení příslušníka bezpečnostního sboru nebo obdobným osobám s odpovídajícím výcvikem v nakládání se zbraněmi, tak aby tyto osoby byly efektivně schopny plnit své úkoly a přispívat k zajišťování veřejného pořádku a bezpečnosti, a to i v době mimo svou službu nebo mimo pracovní dobu.
„Ačkoliv se jedná o zcela nový přístup k problematice nakládání se zbraněmi a obdobným materiálem, zákon je plně v souladu s evropskou legislativou. Tím, že řeší také nakládání se zbraněmi organizovanými skupinami vyplňuje část právního vakua,“ uzavřel Novák.

Přidáno: 04. 06. 2020

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.